Fysiikka ja kemia


Aihe2

Kokit + Fysiikka ja kemia!

Kokit pitää tietää Fysiikan ja kemian koska pitää käyttää fysiikka ja joitakin kemikaaleja käytetään ruoanlaittoon.

Aineiden käyttö yleiseen ruokaan ja leipomoon!!

Kemia

Esimerkiksi: 1. Hiiva :

Hiiva on elävää solukkoa, joka lisääntyy ja toimii, kun olosuhteet ovat suotuisat. Hiivan toiminnalle suotuisa lämpötila on noin 25-35 oC. Kun nesteen lämpötila nousee yli 45 oC:n, hiiva kuolee ja sen toiminta lakkaa. Jos neste ja muut raaka-aineet ovat kylmiä, hiivan toiminta on hidasta ja taikina nousee hitaammin. Hiivataikinasta valmis tetaan ruokaleipää, sämpylöitä, patonkia erilaisia pullia sekä piirakoita. Hiivataiki noiden valmistuksessa. käytetään hyväksi hiivan kykyä muodostaa kaasua. Hiiva kuoh keuttaa taikinaa ja parantaa sen rakennetta ja makua.😋



Hiivan toiminta.

Hiiva käyttää ravinnokseen taikinan sokeria ja muodostaa siitä hiilidioksidia, alkoholeja ja aromiaineita.


Hiiva+Sokeria  →→→  Hiilidioksidia+Alkoholeja , Aromiaineita.







Muodostuva hiilidioksidi pysyy sitko verkon sisällä ja saa aikaan taikinan kohoamisen.





Leivinhiiva on elävä hyötymikrobi. Hiivan kohottava vaikutus perustuu sen kykyyn hajottaa taikinan tärkkelystä ja lisättyä sokeria alkoholiksi ja hiilidioksidiksi, jolloin taikina kuohkeutuu ja kohoaa. Taikinaan ei tarvitse lisätä sokeria, sillä hiiva pystyy tekemään sitä itse jauhojen tärkkelystä hajottamalla. Pieni sokerilisäys suolaiseenkin taikinaan nopeuttaa silti hiivan toimintaa.


⇨Hiivan merkitys taikinassa

Taikina nousee ja leivonnainen saa huokoisen rakenteen.
Syntyy tärkeitä aromiaineita.
Taikina pehmenee ja sen käsittelyominaisuudet paranevat.






--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Aihe3

Kemiallisten aineiden ja niiden ominaisuuksien huomioon ottaminen työssä sekä kemikaalien säilyttäminen, käsittely ja hävittäminen.



Fairy astianpesuaine original 900ml 180949

FAIRY ORIGINAL Käsitiskiaine  

 Vaaran yksilöinti: 

Tuote luokitellaan luokkaan Xi; R38-41 (Ärsyttävä; Ärsyttää ihoa - .Vakavan silmävaurion vaara) voimassa olevan lainsäädännön perusteella (EU direktiivi 1999/45/EC).
Silmät: Silmäaltistus aineelle voi aiheuttaa vakavia silmävaurioita. 
Iho: Pitkäaikainen alistuminen aiheuttaa ihon ärsytystä. 
Nieleminen: Voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua. 
Hengitys: Aerosolien sisäänhengitys voi aiheuttaa lievää hengitysteiden ärsytystä.

Ensiaputoimenpiteet 

Silmät: Huuhdeltava runsaalla vedellä useiden minuuttien ajan. Oireiden jatkuessa hakeuduttava lääkärin hoitoon. 

Iho: Huuhdeltava ärtynyt iho vedellä. Ârsytystä voidaan lieventää kylmähauteella. Oireiden jatkuessa hakeuduttava lääkärin hoitoon. 

Nieleminen: Juo lasi vettä niellyn tuotteeen laimentamiseksi. Ei saa oksennuttaa. Toistuvan oksentelun, verensekaisen oksennuksen tai oireiden jatkuessa hakeuduttava lääkärin hoitoon.

 Hengitys: Hakeuduttava raittiiseen ilmaan ja tuuletettava epäilty pilaantunut alue. Suu ja nielu voidaan huuhdella vedellä. Sieraimiin kiinnittyneet hiukkaset voidaan huuhdella suolaliuoksella tai puhtaalla vedellä. Ärsytys- ja astmaa muistuttavien oireiden jatkuessa hakeuduttava lääkärin hoitoon. 

 Käsittely ja varastointi: Säilytys viileässä ja kuivassa.

Fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet: Olomuoto: Vihreä neste Haju: Parfyymi pH (laimentamaton): 9 Ei syttyvä. Ei räjähtävä. Ei hapettava. Vesiliukoisuus: Hyvä Suhteellinen tiheys: 1.03 g/cm3  

Tiedot tuotteen vaarallisuudesta ympäristölle:

 Tuote on tarkoitettu laajaan käyttöön ja soveltuu laskettavaksi viemäriin. Tuotetta ei pidetä haitallisena vesieliöille eikä sen katsota aiheuttavan haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia ympäristössä. Tuotteen sisältämät tensidit (pinta-aktiiviset aineet) ovat biologisesti hajoavia EU direktiivin 648/2004/EC mukaan.



SUN PROFESSIONAL TABLETS

ผลการค้นหารูปภาพสำหรับ SUN PROFESSIONAL TABLETS kuva

Kemikaalin käyttötarkoitus: 

Käyttötarkoitus sanallisesti ilmoitettuna Koneellinen astianpesu.


 VAARALLISTEN OMINAISUUKSIEN KUVAUS:                                  

 -Ärsyttävää.                                                                                                            -Ärsyttää silmiä.                                                                                                                -Luokitus on yhtenevä voimassaolevien aineita ja valmisteita koskevien EY:n lainsäädäntöjen kanssa.

ENSIAPUOHJEET:

Iho Roiskeet iholta huuhdeltava välittömästi runsaalla määrällä vettä. 

Roiskeet silmiin. 

Roiskeet silmistä huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä ja mentävä tarvittaessa lääkäriin

Nieleminen Jos tuotetta on nautittu, poistetaan tuote suusta, juotetaan vettä tai maitoa. Jos tuotetta on nielty suuria määriä tai potilaalla ilmenee oireita, potilas toimitetaan lääkäriin.

 KÄSITTELY JA VARASTOINTI:

-Käsittely Noudata pakkauksessa olevia käyttöohjeita. 

-Varastointi Säilytettävä lasten ulottumattomissa. Tuote varastoidaan kuivassa alkuperäispakkauksessa erillään elintarvikkeista ja muista vastaavista aineista.

 FYSIKAALISET JA KEMIALLISET OMINAISUUDET:

-Yleiset tiedot (olomuoto, väri, haju) Valkoinen, hajustettu suorakaiteen muotoinen tabletti kääreessä.                                                                                                              -Terveyden, turvallisuuden ja ympäristön kannalta tärkeät tiedot. 

-pH 10.5 (5g/l)                                                                                                                   -Suhteellinen tiheys 1700 g/dm³                                                                                       -Vesiliukoisuus 10 p-% (20°C)

 JÄTTEIDEN KÄSITTELY:

Pienet määrät voidaan huuhtoa runsaalla vedellä viemäriin, suuremmat määrät kerätään talteen.













1 kommentti:

  1. Olet tehnyt hienon yhteenvedon hiivan toiminnasta. Olet tarkastellut sekä taikinan kohottamiseen liittyviä käytännön seikkoja että myös ilmiön taustalla olevaa kemian teoriaa. Oman alan aineseosten ja keskeisten kemiallisten reaktioiden hallinta näkyy tässä mainiosti.

    Ja lisäksi olet tuonut esiin omalla alalla käytössä olevien kemikaalien käyttöturvallisuuteen, säilyttämiseen ja hävittämiseen liittyvää asiaa eli senkin tavoitteen osaamista on näkyvillä.

    Leipomiseen liittyen täytyy vielä todeta, että valmistamasi pullakranssi näyttää tosi hienolta!

    Siihen liittyen voisin esittää sinulle vielä pienen jatkokysymyksen eli mitä leivonnaisille (ja muillekin paistettaville tuotteille) tapahtuu kemian näkökulmasta? Miksi niiden väri ja maku muuttuu eli millaisia reaktioita lämpö saa tuotteissa aikaan?

    Tämä tallaisena pienenä jatkopohdinnan aiheena, mutta joka tapauksessa tosi hieno fysiikan ja kemian blogiteksti jo nyt!

    VastaaPoista

Minun blogi

           Olen opiskelija Riveria Lieksassa (kokki). Kirjoitin blogissa, varten kerro mitä teen ja mitä opiskelen. 😊